Már egészen kicsi kortól kezdve tanuljuk, hogy melyek azok a fontos szabályok, amiket illik betartani. A helyesírásban is vannak ilyenek, amikre megéri fókuszálni, különben a szövegek könnyedén káoszba fulladnak. Gyakran merülhet fel tehát a kérdés bizonyos szavak esetében, hogy azokat mégis hogyan írjuk? Meg kell vallanunk, hogy nincs feltétlen könnyű dolgunk, hiszen a magyar nyelv a világon a második legnehezebb, közvetlenül a kínai után. Ennek eredményeképpen olyan választékos, kellemes, hangzatos, kifejező, de lehet nagyon alpári is, ha valaki elfelejtkezik magáról. Az olvasás, beszéd és írás tekintetében valamivel egyszerűbb a dolgunk, mint más nyelveknél, hiszen többnyire ugyanúgy írjuk le a szavakat, mint ahogyan kiejtjük és csak ritkán van eltérés. Amire leginkább figyelni kell, hogy hogyan írjuk, az általában a „j”, illetve „ly” esetében merül fel, valamint néhány olyan szónál, amit külön, illetve egybe kell illeszteni kézzel írott, vagy gépelt formában. Az alábbiakban tekintsünk meg néhány példát ezekre nézve.

Tavaj vagy tavaly?

A helyesírás szabályok elsajátítása nem mindig könnyűek, főleg fiatalon. Ezért szerencsés, ha az iskolapadból kiszállva is kicsit belemélyedünk ezekbe, főleg akkor, amennyiben a munkánk megköveteli ezt. Ha felmerülne a kérdés, hogyan írjuk: „tavaj vagy tavaly?”, akkor könnyedén elbizonytalanodhatunk. Szerencsére a szabályok világosak, amit egyszerűen megtekinthetünk egy szótárban, vagy online felületen. Az internet jelentős támaszt nyújt és mindenki számára elérhető, már néhány kattintással. De akkor tavaj vagy tavaly? A válasz az, hogy tavaly. Jegyezzük meg az „ly”-t és többé nem leszünk bizonytalanok ebben a témában.

Hogyan írjuk: mégegyszer vagy még egyszer?

A külön és egybeírás bizonyos esetekben szintén zavaró tud lenni. A „mégegyszer vagy még egyszer?” esetében könnyedén leragadhatunk és azt helytelenül használhatjuk. Természetesen ez semmilyen problémát nem okoz, ha például a naplónkba jegyzetelünk, vagy egy kis üzenetet hagyunk hátra a párunknak, mert olykor megeshet, hogy még szerettünk sem tudja pontosan a szabályokat. De mégis hogyan írjuk? Mégegyszer vagy még egyszer? Helyesen a második mód, tehát külön kell választani a szót. Gyorsan megjegyezhető ez kis gyakorlással és onnantól kezdve már nem lesz ezzel probléma.

Valyon vagy vajon? Ez itt a kérdés

A „j és ly” számos kalamajkát tud okozni, ami miatt már gondolkodtak azon, hogy csak az egyiket hagyják meg. Mivel nem tudtak dönteni a nyelvújítók, hogy „valyon vagy vajon?” melyiket kellene, ezért inkább maradt minden a régiben. Így aztán tovább törhetjük a fejünket, hogy adott esetben hogyan írjuk? Ez esetben a „j” győz, de ez a kiejtésben egyáltalán nem fog érződni. Itt a kőkemény szabályok érvényesülnek, amiket muszáj bemagolni. Elegendő gyakorlás során már magától jön és nem fogunk elakadni az írás alkalmával. Addig viszont, ha bizonytalanok lennénk arra vonatkozóan hogyan írjuk, akkor kattintsunk a kerdezdmeg.hu weboldalra, ahol egy részletes lista keretében azonnal fény derül arra, hogy „valyon vagy vajon?” és a többi ilyen jellegű szóról is lehullik az álarc.